Kort om allergi

Om Du vet att någon av Dina gäster är allergisk mot något livsmedel, ta gärna reda på vilken grad av allergi denna person har. De vanligaste ämnena som orsakar allergi är nötter och mandel, mjölk och laktos, gluten och ägg. En del som är mandelallergiker klarar att äta mandel utan skal, andra klarar att äta behandlad mandel som t.ex. varit bakad i ugn, ytterligare andra klarar inte att äta mandelfria produkter om dessa befunnit sig i samma lokal som produkter med mandel. För Dig som inte har någon allergi eller erfarenhet av detta, kan det vara svårt att veta. Vårt råd är, chansa aldrig!

Vi kan inte kalla våra produkter för glutenfria, äggfria, mandel- nöt- eller mjölkfria, trots att vi bakar produkter utan dessa ingredienser, eftersom dessa råvaror finns i lokalerna. Glutenfritt bröd måste t.ex. tillverkas i speciella lokaler där gluten inte förekommer alls. Trots att vi inte använder ägg i vårt vetebröd kan det finnas spår av ägg i brödet, eftersom det kan finnas rester av ägg på bakbord och i maskiner. Om personen i fråga inte har svår allergi brukar det gå bra att äta våra produkter där den aktuella ingrediensen inte ingår. Tala gärna med våra butiksbiträden om Ni har frågor eller känner Er osäkra.

Mjölkallergiker tål varken mjölk eller mjölkprotein.
Laktosallergiker tål inte mjölksocker.
Glutenallerkiker tål inte gluten som finns i de flesta mjölsorter.
Nötallergiker är oftast känsliga för alla sorter i nötfamiljen, en del kan även reagera då de äter frukt med nötliknande kärnor, till exempel nektarin eller persika.

Vill Du läsa mer om allergi hittar Du mer information på följande webbplats: Svenska Celiakiförbundet celiaki.se